Pages

2009. november 20., péntek

A TELEK 10.

Kerítések, kapuk

Telkünk körülhatárolására, védelmére, a kert és a gazdasági udvar elválasztására kerítéseket létesítünk. A közlekedést kapukkal biztosítjuk. A kerítések anyagukat,, szerkezetüket tekintve, igen változatosak lehetnek aszerint, hogy egyrészt milyen célból készülnek, másrészt milyen anyagi erők állnak rendelkezésünkre. Minden esetben azonban helyes szerkezeti megoldásokra kell törekednünk, mert ezzel tartósságukat biztosíthatjuk. A telkünk utcára néző határán többnyire erősebb védelmet nyújtó, ,díszesebb kivitelű kerítéseket építünk. A szomszédok felé inkább csak az elhatárolódás a cél. A díszkertet, zöldségeskertet az aprójószág kártevései ellen kell megvédenünk. Erre a célra gyenge kerítés is megfelel. Néha az idegenek szeme elől kívánjuk kertünk egy részét eltakarni. Itt tömör kerítést alkalmazunk. Ilyen kerítéseket alkalmazunk akkor is, ha a területet az erős széltől akarjuk megvédeni.

Szerkezeti felépítésében a legtöbb kerítés azonos. Az elválasztó szerkezetet meghatározott távolságra elhelyezett tartóoszlopokra vagy pillérekre erősítjük. Az oszlopok anyaga fa, vasbeton vagy acél. A pilléreket kőből, betonból, vagy téglából építjük. A faoszlop nem tartós, korhadó. Az oszlop céljára legalkalmasabb a tölgyfa élettartalma sem több mint 10 év. Ezt is csak úgy tudjuk elérni, ha a földbeásott végét kátránnyal, vagy karbolineummal bekenjük, és köréje tört követ helyezünk el.


Faoszlop elhelyezése

A korhadás ellen védekezhetünk az oszlop végének elszenesítésével is. Az oszlopokat a hevederekkel való csatlakozásuknál lehetőleg ne gyöngítsük meg. Felső végéről lesarkítással, vagy ferde lemetszéssel vezessük le a csapadékvizeket. Igen tartós és jó szerkezet a vasbeton oszlop, melyet magunk is előkészíthetünk, de nem érdemes vesződni vele, mert készen is megvásárolhatjuk. Kész oszlopok kaphatók 1,00m, 1,50m és 2,00m magas kerítésekhez. Beállításuk egyszerű, a talaj nedvessége nem árt az anyaguknak, így a védekezésükre szükség nincs.

Acél-, közhasználatú néven vasoszlopként alkalmazhatunk bármilyen selejtes, más célra nem alkalmas csövet, használt sínt, és végül külön erre a célra gyártott szabványosított különféle acéloszlopot. Főleg sodrony kerítésekhez használjuk. Földbe helyezésük előtt az acéloszlopokat mázolni kell.


Szabványosított acéloszlopok

Kőpillért, betonpillért 30x30 cm-nél kisebb mérettel ne készítsünk, a téglapillért 1,20m magasságig 25x25cm, 2,00m magasságig 38x38cm mérettel építhetjük. A pillérek tetejét a csapadékvíz káros hatása ellen meg kell védenünk, ezért fedkővel vagy téglából falazott nyereggel fedjük le.


 Téglapillérek, lábazatok és lefedésük


A kerítések tetszetős kivitele vagy az aprójószág elleni védelem érdekében lábazatokat készíthetünk. A lábazatok anyaga lehet téglakő- vagy betonfal, beton- vagy deszkapalló.




Kerítéslábazatok

2 megjegyzés:

  1. A mi telkünk-birtokunk-házunk körül nem lesz kerítés sosem. Méghozzá azért nem, mert az Őrségben nem szokás, és mi tartjuk magunkat a hagyományokhoz.

    A közlekedésre szánt területek burkolása azonban még nálunk is hátra van. Muszáj valamit kitalálnunk (zúzott kő, vagy öregtégla burkolat), mert a sok esőben felázik az agyagos talaj, és az autónk képtelen felmenni a dombon a házig.

    VálaszTörlés
  2. Annamarie teljesen igazad van, a hagyományokat tisztelni kell. Bárcsak más is ezt tenné.

    VálaszTörlés