Pages

2010. január 28., csütörtök

A KERT 2.

Általános növénytermesztési ismeretek.

A talaj művelése

A kerti művelés mindig belterjes, vagyis a kis területen, viszonylag nagyobb költség- és munka befektetéssel nagyobb termelékenységet kíván elérni. Ha parlagokat, illetve szántókat kívánunk kerti művelésbe venni, talajukat rendszerint telkesíteni (javítani) kell.
A javítás egyik módja a forgatás. Ha az altalaj növénytermesztés szempontjából értékesebb, mint a felső réteg, teljes talajcserét lehet végezni.


Talajforgatás, teljes talajcserével
A talajforgatást a kert bekerítése előtt, mélyszántó ekével (traktorral) hajtjuk végre. Bekerített házi kertnél a forgatást kézzel végezzük a fent látható eljárásokkal. Először egy 70-80 cm széles árkot ásunk a forgatandó terület mentén, majd a kiemelt földet (felső és alsó réteget külön) a forgatandó terület másik szélére hordjuk, majd a felső réteget (A) alulra (A') és az alsó réteget (B) a (B') helyzetbe rakjuk át. A nagyobb talajszállítás elkerülése céljából meg lehet a munkát oldani az alábbi eljárással is.



A talajforgatás menete

Kedvezőtlen altalaj esetén a két réteget nem cseréljük meg, nem keverjük össze. Az alsó réteget ilyenkor fellazítva a helyén hagyjuk.



Talajforgatás altalajlazítással

Az őszi talajművelés az ásásból áll. A felső művelt réteget kb.: 20-25 cm mélyen megforgatjuk.



Őszi ásás

Az őszi szántást rögösen kell hagyni, hogy télen átfagyva tavasszal teljesen porhanyová váljék. Az ásással kapcsolatban leforgatjuk a tarlót, és a területen szétszórt istállótrágyát is.
Motoros talajművelésnél ritkábban ekét, a kerten belül többnyire forgó talajművelő eszközöket alkalmaznak.



Motoros talajművelés

A házi kertben az egytengelyes kerti traktor jöhet vonóerőként tekintetbe (3-6 lóerős motorral). A talaj felszínének megmunkálását szolgálja a gereblye és a henger. A gereblye aprítja a talajt, ezért túlzott használata a felső talajréteg elporosodására és ennek következtében cserepesedésére vezet.


Hengeres gereblye

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése