Pages

2011. október 25., kedd

A KERT 15.

A díszkert 2.

Kertekben legegyszerűbb a szárazon rakott támfalak építése, mert ennek költsége a legkisebb. Kötőanyagra nincs szükség és a víztelenítésről sem kell külön gondoskodni. A szárazon rakott támfal talpszélességét a fal magasságának felére, a felső szélességét pedig ötödére vegyük. A falazásnál ügyeljünk, hogy a kövek megfelelő kötésben legyenek és egyetlen lazán elhelyezett kő se maradjon. Szabálytalan alakú kövekből ún. ciklop-falat építhetünk. A szárazon épített támfal tetejét föld és kavics kiegyenlítő-réteggel is zárhatjuk, ebben az esetben célszerű felülre gyeptéglát helyezni, hogy gyökérzete a földet megkösse.

Szárazon rakott támfal

Támfalat építhetünk habarccsal falazott kőből vagy betonból is. A betonba díszítőelemként kiálló köveket vagy cserepeket is helyezhetünk.

 Beton támfal, terméskő díszítéssel

Betonfal, cserépdíszítéssel

A vízkivezető nyílásokat kiképezhetjük úgy, hogy egyúttal növények megtelepedésére is alkalmasak legyenek. Ezzel a fal sivárságát megbonthatjuk.

Vízkivezetőnyílás, épített támfalban

Díszkertekben a talaj megkötésére és a terület díszítésére gyakran helyezünk el köveket (sziklakertek stb.). Az elhelyezésnél ügyeljünk, hogy a kövek mellett kimosások ne keletkezhessenek. Ha vízszintesen helyezzük el a követ, a talaj nem mozdul meg körülötte. A kövek elhelyezésmódjára példa az alábbi két kép.
 
 Terméskövek elhelyezése:
a) helyes (kövek meredek részen)
b) helytelen (kövek a lapos részen)
c) helyes (a kő fektetve)
d) helytelen ( a kő élére állítva)
e) helyes kőelhelyezések

Lépcsős terep kialakítás terméskövekkel

Az utak építésével már korábban foglalkoztunk. Most csak díszítőelemként, a kert nagyobb zöld területeinek megbontása, vagy a pihenőhelyek megközelítése céljából alkalmazott tipegők kiképzését tárgyaljuk. Ezeket terméskőből építjük a termőtalajba vagy a gyepbe süllyesztve. A köveket lapos oldalukkal felfelé helyezzük el. A tipegők alatt megfelelő kiegyenlítő réteget alkalmazzunk, hogy használat közben ne mozduljanak meg. Az elhelyezés módját és néhány ízléses nyomvonalvezetés itt találhatsz:

 Terméskő járda (tipegő) kialakítása

Járda (tipegő) elrendezési módok



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése