Pages

2012. január 5., csütörtök

A KERT 16.

A díszkert 3.

A kertben, udvarban ahol az emelkedés a közlekedést lehetetlenné teszi, lépcsőt kell alkalmaznunk. Ott ahol a járműforgalomra is számíthatunk (kocsi, kézikocsi, talicska stb.) a közlekedést lépcső nélkül, az út megfelelő vezetésével kell biztosítanunk.

A lépcsőfokok méreteinek megállapításánál általános szabályként fogadhatjuk el az alábbi képletet: 2m + sz = 63 cm (m = a lépcsőfok magassága, sz = a lépcsőfok szélessége).

A lépcső helyes arányai



A lépcső akkor kényelmes, ha minden 8-10 fok után kisebb pihenő következik. Kis lejtések esetében az utat lépcsősen is vezethetjük. Ennek szerkesztési szabályai:

Lépcsős út



Mind a fokokat, mind a pihenőket lejtősen építsük, hogy a víz ne álljon meg rajtuk. A lépcsőket az oldalról lefolyó vizek ellen pofafalak védik. Ezek kiképzése igen sokféle lehet.

Pofafal

A lépcső a kert fontos díszítőeleme, ezért formai kialakítására nagy gondot fordítunk. A közlekedés irányát is szabályozni tudjuk a lépcsőfokok megfelelő alaprajzi kiképzésével. 

 Szabályos lépcső

 Szabálytalan lépcső

Szögben haladó lépcső

Esztétikai hatása a fokok anyagától függ.

a) föld   b) kő   c) salakba épített tégla   d) műkő   e) betonba épített tégla

A pihenés céljára kertünkben megfelelő kényelmes ülőalkalmatosságokat helyezünk el. Külső megjelenésükkel ezek is a kert díszítőelemei, ezért gondosan válasszuk meg anyagukat és formájukat. 

 Kényelmes pad méretei

Pad rönkfából

 Erdei pad

 Kerti pad

 Fapad gömbfából

 Támla nélküli pad (fa alappal)

Téglából épített kerti pad
 Fapad
 Körpad
Kagylószék

A padok elhelyezésénél használjuk ki a táji szépségeket, biztosítsuk a szép kilátást, de arra is ügyeljünk, hogy a nap minden szakában valamelyikük árnyékban legyen. Általános gyakorlat szerint egy padot a lakóház közelében, egyet pedig a kert csendesebb, távolabbi részén állítanak fel.

Pihenőhelyekről a kilátás

Padok és asztalok kombinációjával kellemes pihenőhelyeket alakíthatunk ki.

Pihenősarok

Ha a telek nagysága megengedi, a gyermekek részére külön játszóterületet biztosítunk. A 2-8 éves ki gyermek játszóterületét úgy helyezzük el, hogy a házból a felügyeletet közvetlenül elláthassuk. A nagyobb gyermekek játszóterének elhelyezésénél törekedjünk arra, hogy a felnőttek pihenését minél kevésbé zavarja. A kisgyermekek játszóterének leggyakoribb berendezései: a homokozók, a hinta, a mászóállvány.

 Gyermek homokozó (a homok a környezettől elkerítendő)

 Mászóállvány

 Hinta, gyűrű állvány
 Libikóka, mérleghinta
 Korlát
Gerenda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése