Pages

2012. november 16., péntek

A KERT 17.

Melegágyak, üvegházak

A Növényzetet függetleníthetjük a termőhelyi adottságoktól azzal, hogy a hazai éghajlati viszonyok mellett a vegetációs időt meghosszabbítjuk (palántanevelés és ezt követő szabadföldi termelés), és a késői fagyok okozta károkat elhárítjuk. A hideg elleni védekezés célját szolgálja a melegágy, a langyoságy, a hidegágy, az üvegház és a különböző műanyag -takaró.
A meleg-, langyos- és hidegágyakat a velük való foglakozás nagy munkaigényessége miatt lehetőleg a lakóházhoz közel telepítjük. Az ágyások vízigénye nagy, ezért a vízvételi helyhez is közel legyenek. A palántaágyak részére magasabb helyen fekvő, talajvíztől és széljárástól mentes terület alkalmas.

A melegágy elhelyezése

A melegágyakhoz időnként mintegy 5-6q anyagot kell odaszállítani, ezért a járműforgalmat is biztosítani kell. A meleg- és a langyos ágyat a hidegágytól a melegtalp, vagyis az ágy alatt elhelyezett melegítő istállótrágya-réteg különbözteti meg. Melegágynál 50-60 cm, langyoságynál 30-40 cm a vastagsága. A hidegágynál melegtalp nincs, csak oldalt raknak trágyát a falak védelmére. A melegágyak készítésénél a fő gondot a rétegesen rakott istállótrágyának megtaposására és elegyengetésére fordítsuk. A rekeszébe kerülő melegágyföld alapanyaga a beérett komposzt-föld. A melegágyi földet előállíthatjuk tápanyagban gazdag földből is úgy, hogy a földhöz érett istállótrágyát keverünk. A keverési arány 3:1 vagy 4:1. Ablakonként a melegágyi földszükséglet 0,25 - 0,35 m3. Építésükre a következő ábrák nyújtanak példát.

Melegágy ablaka és kerete
 
 Hideg-, langyos- és melegágy
 
A házikertben leggyakrabban talajba süllyesztett melegházat alkalmazunk, amely alapjában véve nem más, mint egy erre a célra kiképzett kettős vagy hollandi ágy. Ennél oldalfalakat nem építünk, a meleget a talaj szolgáltatja. Létesítésének alapfeltétele, hogy a talajvíz kellő mélységben legyen. Alapméreteit az alábbi ábra mutatja:

Földbe süllyesztett melegágy

Előnyös megoldást jelent az egyoldalas üvegház építése, mert valamilyen meglevő épület falát használhatja ki. 

Egyoldalas melegágy

A különböző méretű szaporítóházak, (üvegházak) berendezése az alábbi példák mutatják.

 
(Szaporítóház asztalokkal és méretei)

 (Üvegházi asztalok és fűtésük)

A melegházi ágyások öntözését alagcsövekkel végezhetjük.


A kedvezőtlen időjárás elleni védelemre újabban különböző műanyagokat is felhasználhatunk. A változatos felhasználási módok közül a műanyagborítók a legelterjedtebbek. A borítók mérete a növényzethez igazodik. A műanyag-borítok csak a hideg és a fagy ellen nyújtanak ideiglenes takarót a növények fejlődésének elején. Az idő felmelegedésével, tehát a növény teljes kifejlődése előtt, a borítókat eltávolítjuk.

(Műanyagborító)

A másik felhasználási mód a műanyag melegház.

(Műanyag melegház)

A műanyagmegoldásoknak előnye, hogy nem költségesek, házilag könnyen elkészíthető, helyük könnyen változtatható. Hátránya, hogy a ma ismert anyagok az időjárásnak kevésbé állnak ellen.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése