Pages

2012. november 30., péntek

A KERT 18.

Madárvédelem

A növények állati kártevői ellen folytatott küzdelemben a kertészkedő embernek komoly segítőtársai a hasznos madarak. Mindenekelőtt a cinkék (széncinkék), a csúszkák, a fakúszok. A madarak gyomortartalmának vizsgálata egyértelműen igazolja, hogy az említett madarak a növények legveszélyesebb állati kártevőit minden fejlődési állapotukban (pete, lárva, lepke, stb.) pusztítják. Vonatkozik ez a megállapítás különösen a nálunk telelő cinkékre.
A hasznos madarak egyben díszei is kertünknek és kedves, dallamos énekükkel gyönyörködtetnek bennünket. Nincs kedvesebb, mint reggel halk madárdalra ébredni. A hasznos éneklő madarak védelmével és elszaporításával  a hasznosat kötjük össze a kellemessel.
A civilizáció, a mezőgazdasági és kertészeti tevékenység sokban akadályozza a hasznos madarak szaporodását, mindenekelőtt a kedvező fészkelési helyek csökkentése révén. Az odvas fákat kivágjuk, a sűrű bozótokat kiírtjuk.
A madarak fennmaradása és szaporítása érdekében a legfontosabb a fészkelési lehetőségek megteremtése, számuk növelése. Növelni lehet a növényzet megfelelő alakításával vagy az ágak mesterséges sűrítésével.

Ágcsomó mesterséges kialakítása

Vagy olyan ritkítással ami a fészkek rakását megkönnyíti.

Ágcsomó ritkítása fészek számára

Másik megoldás - az odúban fészkelő madaraknál - a mesterséges odúk készítése. A fészekodúkat különböző madárfajták testméreteinek megfelelő kivitelben készítsük.

A, fészekodú (kék- és barátcinke és fakusz részére)
B, Fészekodú (cinkeodú nyaktekercs részére, házi veréb veszély esetén a röpnyílás 30mm)
C,Fészekodú (örvös légykapó részére)
A, Fészekodú (kerti rozsdafarkú, szürke légykapó röpnyílása 5x5 cm barázda billegetőé 5x10 cm)
B, Fészekodú (a búbosbanka röpnyílása 6-8 cm, a szalakótáé és a bagolyé 8-12 cm)
C, Csapóajtós deszkaodú (Vertse nyomán)
Falba építettfészekodú
Fészekodú felerősítések (Vertse nyomán)


A madárvédelem másik feladata az állatok etetése abban az időszakban amikor a természetben kevés táplálék áll rendelkezésükre. Az etetésnél célunk, hogy csak a hasznos madarak részére biztosítsuk a táplálékot. Ha az etetőket olyan helyre helyezzük, amelyet csak alulról felfelé való meredek repüléssel lehet megközelíteni, ezzel a számunkra terhes házi verebek elől elzárjuk. (A verebek ugyanis csak rárepüléssel tudják a táplálékukat elérni.) A madáretetők általában ezen az elven alapulnak .
 Madáretető dúc és metszete
a, csalogató asztal
b, etető asztal
c, üvegfelület
Verébmentes süveg madáretető (Vertse nyomán)
 Alulnyíló ablak madáretető
 Madár önetető (lefelé fordított burában elhelyezett berendezés)
Egyszerű ablak madáretető

Falra vagy fára erősíthető alulnyíló madár önetető


A madárvédelem célját szolgálják a téli védőhelyek és a madáritatók.

Madárvédő és etetőhely

Madáritató (beton)

2 megjegyzés:

  1. Hol lehet beszerezni verébmentes madáretetőt? Nagyon szeretem a cinegéket, télen folyamatosan etettük őket az erkélyünkön. Sajnos a tél vége felé ideszoktak a verebek, akiket ki nem állhatok, mert a hungarocellt is elkezdték bontani a házfalon és befészkelték magukat több helyen. A csiripelésüktől pedig lehetetlen a nyugodt alvás...
    A feketerigó is elzavarta a cinegéket, odaterpeszkedett az etetők mellé és a cinegék nem tudtak, vagy nem mertek jönni...
    Tehát szívesen vásárolnánk verébmentes madáretetőt.

    VálaszTörlés
  2. A verebek nem igazán boldogulnak azokkal az etetőkkel, amelyeknél meg kell kapaszkodni az etetőn.
    Tehát az olyan jó, aminek az oldalfala aprószemű háló, a cinegék megkapaszkodnak rajta, a verebek közül elvétve akad csak, amelyik eléggé ügyes ehhez.
    A rigók se tudnak ilyenből enni.

    Ugyan én szívesen etetem a verebeket és a rigókat, balkáni gerléket is, meg szajkót, meg zöldikét, meg meggyvágót, meg tengelicet...
    :-))

    VálaszTörlés