Pages

2009. december 17., csütörtök

A TELEK 12.

Kerítések, kapuk

A lécek felső végét meg kell védeni az esőtől, ezért vagy lecsapjuk, vagy a lécsoron végigmenő esővédő lécet szegezzük fel.



A hevederek és a lécek eső elleni védelme

A földről visszacsapódó eső miatt a léceket ne vezessük a földig, inkább alul egy végigfutó, egyszerübben cserélhető deszkát helyezzünk el. Az idegenek szeme elől teljes zártságot biztosítanak a deszkakerítések. A deszkákat vagy vízszintesen közvetlenül az oszlopokra szegezzük vagy függőleges helyzetben a vízszintes hevederekre erősítjük.



Kerítés vízszintes deszkázattal



Kerítés függőleges deszkázattal

A fakerítéseket tartósságuk növelése érdekében mázoljuk be és mázolásukat időben újítsuk meg.

Vaskerítéseket igen sokféle formában készíthetünk. Anyaguk gömbvas, négyzetvas, szögacél. Szerkezetüket tekintve lehetnek kovácsolva, hegesztve vagy szegecselve, vasoszlopra, tégla,- kő- vagy betonpillérekre szerelve. Néhány példa:

 

Kovácsoltvas kerítés kőpillérek között



Szögacélból készült kerítés

Vaskerítéseket, csak olyan helyen alkalmazzunk, ahol esztétikai okok megkívánják, mert költségesek. Csak utcai kerítésként jöhetnek szóba. A vaskerítések közül leggyakrabban a sodronykerítéseket alkalmazzuk. Tartósságuk mellett a legolcsóbb szerkezetek. Fa-, beton- és vasoszlopokkal készíthetjük. Az oszlopokat 2,00-2,50 m távolságra helyezzük el egymástól. Az oszlopokra több sor sodronyt vagy pedig sodronyhálót feszítünk ki. A sodronyok anyaga horganyzott vagy horganyzás nélküli vasáru. Az utóbbi gyorsan rozsdásodik. Szeges sodronyt olyan helyen nem szabad alkalmaznunk ahol a ruhánkban kárt tehet.

Sodronyfonatot különböző kivitelben gyártanak. Fekete gépfonat 10 és 80 mm közötti, horganyzott gépfonat pedig 5és 100 mm közötti lyukbőséggel készül. Formájuk azonos.



Gépfonat


A hullámos fonat lyukbősége 10 és 80 mm között változik.
A deltafonatok lyukbősége 12 és 19 mm között van, míg a "Hungária" fonatok 50 x 50, illetve 30 x 25 mm lyukbőséggel készülnek. Sodronyhálót három helyen feszítőhuzalok tartják. A Sodronyfonat kerítéseket használjuk különleges rendeltetésű kerítések céljára is. Csibenevelőknél kisebb lyukbőségű hálót alkalmazunk. Tömör kerítéseket építhetünk alárendelt helyeken vasbeton pallókból vagy éltéglafalból.



Sodronykerítés



Baromfi kifutó kerítés, csibenevelőkhöz

Tetszetős kerítéseket falazhatunk erősítő pillérek közötti 12 cm téglafallal vagy kőből.



Vasbetonpalló kerítés



Kerítés éltéglából

A tömör kerítéseket sohase építsük túl magasra, mert barátságtalan hatásúak. A betekintést már az 1,60 - 1,70 m magas fal is megakadályozza.



Téglakerítés



Kőkerítés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése